Strategisch informatie adviseur bij VNG Realisatie (tijdelijke opdracht)
Job Description
- Den Haag, 4 uur per week.
- Opdrachtnummer: 25.053
Het betreft een tijdelijke opdracht op basis van inhuur (ZZP-er, via bureau of detachering vanuit een andere organisatie). De maximale duur van dit contract op grond van deze aanbesteding is 36 maanden. De omvang is gemiddeld 4 uur per week, de beoogde startdatum is 26 mei 2025.
Specificatie
Over Support Overheid Realisatie
De Support Overheid representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. Support Overheid Realisatie stelt daarbij vanuit de uitgangspunten van de ‘directie Support Overheid beleid’ in de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door in nauwe afstemming met Support Overheid beleid actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
Support Overheid Realisatie draagt in opdracht van Support Overheid beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- Verbeteren van de dienstverlening;
- Wen efficiënte en wendbare organisatie;
- Anticiperen op de toekomst.
Over het Kenniscentrum Architectuur
Je werkt voor het Kenniscentrum Architectuur van Support Overheid Realisatie. Hier is kennis en ervaring verzameld over bedrijfs- en informatiearchitectuur en standaarden voor gegevensuitwisseling voor gemeenten. Onder meer architecten, informatieanalisten en API-specialisten faciliteren, ondersteunen, begeleiden, promoten en borgen de ontwikkeling en het gebruik van architectuur en standaarden. Het Kenniscentrum telt ongeveer 18 medewerkers.
Het Kenniscentrum ontwikkelt en beheert, samen met gemeenten en partijs, de Gemeentelijk Model Architectuur (GEMMA). De GEMMA is de referentiearchitectuur voor alle Nederlandse gemeenten en wordt gebruikt als uitgangspunt voor architectuur die voor gemeenten van belang is. Daarbij kan het gaan om programma’s en projecten binnen een individuele gemeente, om collectieve samenwerkingen van gemeenten en om overheid brede programma’s.
Hoewel de meeste werkzaamheden door vaste medewerkers worden uitgevoerd, schakelt het Kenniscentrum soms externe professionals in. Dit gebeurt voor afgebakende opdrachten waarvoor specifieke kennis of vaardigheden vereist zijn die niet structureel binnen de organisatie beschikbaar is. Via inhuur kan het Kenniscentrum flexibel inspelen op wisselende behoeften en kwaliteit blijven garanderen. Bij het selecteren van externe professionals wordt zorgvuldig gekeken naar de inhoudelijke aansluiting bij de opdracht, de expertise van de kandidaat en de toegevoegde waarde voor het project. De samenwerking wordt zo ingericht dat zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van de ingehuurde professional gewaarborgd blijven.
Omschrijving van de opdracht
Gemeenten in Nederland staan voor grote uitdagingen waarbij de informatievoorziening vaak een belangrijkere rol speelt. Door het uiteenlopende gemeentelijke palet aan taken en verantwoordelijkheden is de gemeentelijke informatievoorziening in de loop der jaren erg complex geworden. Het wordt voor gemeenten hierdoor steeds moeilijker om gelijke tred te houden met de gewenste innovatie als gevolg van alle ontwikkelingen die op gemeenten afkomen.
Binnen het Kenniscentrum Architectuur van Support Overheid Realisatie is de kennis verzameld over informatie- en bedrijfsarchitectuur en standaarden voor gegevensuitwisseling voor gemeenten.
De Support Overheid Verenigingsstrategie is erop gericht om gemeenten individueel en collectief te versterken. De GEMMA is bruikbaar bij zowel bedrijfsmatige, informatiekundige als technische (IT-)vraagstukken.
In het kader van de recent binnen het Support Overheid programma OmniChannel ontwikkelde gemeentelijke dienstverleningsarchitectuur en de onlangs door Support Overheid herijkte visie op zaakgericht werken werkt het Kenniscentrum Architectuur aan een vernieuwings- en consolidatieslag rondom de informatiemodellen die de kern vormen van de inrichting van de informatievoorziening van de gemeentelijke dienstverlening. Deze informatiemodellen zijn het Referentiemodel Stelsel van Gemeentelijke Basisgegevens (RSGB), het Referentiemodel Gemeentelijke Basisgegevens Zaken (RGBZ) en het Informatiemodel ZaakTypeCatalogus (ImZTC).
Wij zoeken een strategisch informatie adviseur met diepgaande inhoudelijke kennis van de verschillende versies van deze informatiemodellen en hun ontstaansgeschiedenis en ervaring met het zaakgericht werken binnen gemeenten. Als adviseur heb je een goed beeld zowel van de inhoud en onderlinge samenhang van de genoemde informatiemodellen als de rol die ze spelen in de gemeentelijke dienstverleningen. Daarnaast heb je een heldere visie op de samenhang van de genoemde informatiemodellen met de informatiemodellen van de gerelateerde basisregistraties en de wijze waarop deze van toepassing is op het Federatief Datastelsel. Je beschikt daarnaast over uitgebreide praktijkervaring met de vertaling van de informatiemodellen naar uitwisselstandaarden zoals StUF en API’s en bent bekend met het Metamodel Informatie Modellering (MIM). Je werkt in een projectteam – in opdracht van de coördinator van het Kenniscentrum – en hebt een adviserende rol richting de coördinator en de enterprise architect van het kenniscentrum.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
- Je geeft strategisch advies over de verschillende mogelijke scenario’s om te komen tot een stappenplan. Je coacht zo nodig de professionals uit het projectteam in o.a. hoofd- en bijzaken.
- Je stemt de adviezen waar nodig af met gemeenten en partijs, zodat de aanpak breed gedragen en toekomstbestendig is.
- Je geeft concreet advies aan de professionals hoe om te gaan met de verschillende versies van RSGB, RGBZ, ImZTC. Hierbij bewaak je de kwaliteit, consistentie en aansluiting bij ontwikkelingen en behoeften bij de doelgroep en bij aanpalende informatiemodellen.
- Je adviseert en initieert – gevraagd en ongevraagd – verbeteracties in samenspraak met de professionals uit het project.
- Je adviseert aan de hand van knelpunten de informatiemodelleurs en -analisten over verbeteringen van de informatiemodellen. Je bewaakt de consistentie in versies inclusief de documentatie ervan.
- Je adviseert de coördinator en de enterprise architect van het kenniscentrum over de impact van de vernieuwing en consolidatie van de informatiemodellen op bestaande uitwisselstructuren en patronen in de gemeentelijke dienstverlening.
Resultaat van de opdracht
- Advies geven over mogelijke strategieën (wat zijn de keuzes en mogelijkheden) die ingezet kunnen worden en een bijdrage in het opleveren van een stappenplan rondom de vernieuwings- en consolidatie van de verschillende informatiemodellen.
- Gevraagd en ongevraagd advies over ontwerpen en ontwerpbesluiten in het kader van de vernieuwings- en consolidatieslag rondom de informatiemodellen. Hierbij worden eventuele knelpunten en/of risico’s onderkend en helder beschreven.
Eisen
De inschrijving moet volledig voldoen aan de eisen die vermeld zijn in deze paragraaf.
Uit het cv en/of de aangeleverde motivatiebrief blijkt minimaal dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera.) beschikt over:
- WO werk -en denkniveau in informatiekunde, informatica, ICT, Business Informatie Management of vergelijkbaar, opgedaan door minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring op WO-niveau.
- Minimaal 10 jaar werkervaring met RSGB, RGBZ, ImZTC informatiemodellen en het toepassen ervan bij gemeenten en/of marktpartijen.
- Minimaal 10 jaar werkervaring met StUF koppelvlakspecificaties als StUF-BG, StUF-ZKN en de huidige ZGW API’s.
- Minimaal 5 jaar werkervaring met Stelsel van Basisregistraties.
Wensen
Nadat de inschrijvingen zijn gecontroleerd op de eisen, worden de wensen beoordeeld.
- Aantoonbare kennis van OAS, UML, MIM en REST/JSON, blijkend in een gesprek.
- Aantoonbare kennis van architectuur in het algemeen en de GEMMA en Common Ground.
- Aantoonbare werkervaring met standaardisatietrajecten op het snijvlak van business en ICT binnen de overheid, blijkend uit CV.
- Aantoonbare kennis van samenloop van productmodellering van SDG en OMGW – Informatiekundigevisie Common Ground.
Informatie
Het betreft een tijdelijke opdracht met een initiële periode met een omgang van gemiddeld 4 uur per week. De maximale vergoeding is 125 euro, exclusief BTW, inclusief reis- en verblijfkosten en dienstreizen. Gedurende de gehele looptijd van de inleenovereenkomst kan er niet geïndexeerd worden. De standplaats voor deze opdracht is Den Haag en utrecht. We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.
Gesprek
Na evaluatie (eisen/wensen/prijs) worden aan de hand van de ranking in Selectéén of meerdere (in de regel drie) kandidaten uitgenodigd voor het gesprek. Deze ranking wordt niet meegenomen in de beoordeling van het gesprek: het gesprek is uiteindelijk doorslaggevend.
In dit gesprek wordt de kandidaat beoordeeld op werk- en opdrachtinhoudelijke aspecten, de match met de organisatie en de benodigde competenties. Op basis van de uitkomst van deze gesprekken vindt gunning van de opdracht plaats en/of wordt een kandidaat geselecteerd voor een eventueel tweede gesprek.
Het is de verantwoordelijkheid van de inschrijver dat de kandidaat op het afgesproken tijdstip aanwezig is. Als de kandidaat, zonder voorafgaande afmelding, op de door ons gecommuniceerde datum en tijdstip afwezig is, kan dit leiden tot uitsluiting van de procedure.
Als u binnen zeven werkdagen na de sluitingstermijn geen uitnodiging heeft ontvangen voor een gesprek (via Select& Admin), kunt u ervan uitgaan dat u niet geselecteerd bent voor een eerste gesprek en niet voor gunning in aanmerking komt.
Reageer 2 werkdagen vóór deze datum zodat wij je goed voor kunnen stellen?
Een onderdeel van de procedure is een formele inschrijving op het Online Marktplaats (OP) van Support Overheid Realisatie door middel van het platform van CTM& Admin.nl
Deze inschrijving is noodzakelijk in verband met Europese wet & regelgeving waar Support Overheid Realisatie aan moet voldoen. Deze inschrijving is eenmalig.
De gepubliceerde offerteaanvraag op Select& Admin met aanbestedingsnummer 392587 is leidend boven elders gepubliceerde documenten. De eisen en wensen zijn bij eventuele discrepanties leidend boven het gestelde in de profieltekst.
De offerteaanvraag staat in het vakgebied Informatiemanagement en Architectuur
Log in of schrijf u in bij CTM& Admin.nl
Voorgenomen planning
- Verzending offerteaanvraag: dinsdag 29 april 2025
- Uiterste datum stellen vragen via CTM& Admin.nl dinsdag 6 mei 2025, 12:00 uur
- Uiterste datum tot registratie
Deze registratie wordt behandeld door CTM& Admin.nl (helpdesk@ctm& Admin.nl, 2 dagen voor sluitingsdatum) - Uiterste datum tot kwalificatie
Deze aanvraag wordt behandeld door Support OverheidRealisatie (OP@Support Overheid.nl, dag voor sluitingsdatum) - De deadline om te Reageer 2 werkdagen vóór deze datum zodat wij je goed voor kunnen stellen op de opdracht: dinsdag 13 mei 2025, 12:00 uur
- Geplande datum eerste gesprek: maandag 19 mei 2025 tussen 09.00 tot 12.00 uur
- Eventueel tweede gesprek: nader te bepalen
U kunt uw belangstelling uitsluitend kenbaar maken via het OP (Online Marktplaats) waarvan Support Overheid Realisatie gebruik maakt.
De stappen om te kunnen Reageer 2 werkdagen vóór deze datum zodat wij je goed voor kunnen stellen op uitvragen zijn in grote lijnen als volgt:
- Registreer bij CTM& Admin
- Selecteer een kwalificatie/vakgebied en klik op accepteer om toegang te krijgen tot de aanvraag
- Rond de inschrijving af door de vragen te beantwoorden, het invullen van het verplichte Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Daarna kunt u uw aanmelding in sturen door op verzenden te klikken.
- Na beoordeling van uw verzoek tot kwalificatie (enkele dagen), wordt deze opdracht (en eventuele andere openstaande uitvragen) aan u toegezonden. U kunt hierop Reageer 2 werkdagen vóór deze datum zodat wij je goed voor kunnen stellen en uw aanbieding, CV en motivatie insturen.
Mocht u vragen hebben omtrent het inschrijven in CTM, kunt u mailen naar OP@Support Overheid.nl.
Indien u binnen 7 werkdagen na sluitingstermijn geen uitnodiging ontvangen heeft voor een selectiegesprek, kunt u ervan uitgaan dat u niet geselecteerd bent voor een eerste gesprek en niet voor gunning in aanmerking komt. De uitnodiging voor de selectiegesprekken wordt via Selectverstuurd en het is de verantwoordelijkheid van de inschrijver dat de kandidaat ook op het genoemde tijdstip aanwezig is.